Wouter Thijssen is Architect Directeur bij MVSA Architects, één van de grotere architectenbureaus in Nederland. Het bureau is onder andere bekend van projecten als het Centraal Station Rotterdam, ING House en dus ook WTC Utrecht. ‘‘Voor WTC Utrecht hebben wij het ontwerp van het gebouw gemaakt. Wij zijn daarom al vanaf de startfase betrokken geweest bij dit project. Vanaf het maken van de eerste schetsen en tekeningen tot en met de uitvoering.’’
Een duurzame uitstraling
Bij het design van WTC Utrecht stond het neerzetten van een duurzaam en innovatief gebouw voorop. Het design beschikt daarom over een transparant karakter en is opgebouwd uit duurzame materialen die weinig CO2 uitademen. Het gebruik van glas en zwart aluminium geven het gebouw een hoogwaardige uitstraling en maken het tevens onderhoudsvriendelijk.
Naast duurzaamheid en innovatie stond echter ook het ontwikkelen van een gezond gebouw centraal. ‘‘Je brengt als eindgebruiker heel wat uren door op kantoor, dus dan is een prettige en gezonde werkplek cruciaal.’’ WTC Utrecht is dan ook een van de eerste gebouwen in Nederland met een WELL-certificaat, een certificeringssysteem specifiek gericht op de gezondheid en het welzijn van gebouwgebruikers.
Uitdaging
‘‘Onze grootste uitdaging voor dit project was stedenbouwkundig, want eigenlijk heb je op de plek waar WTC Utrecht staat helemaal geen bouwlocatie.’’ Het gebouw staat letterlijk op het Stationsplein, naast Utrecht Centraal en het Jaarbeursplein. De uitdaging betrof dan ook het op een natuurlijke wijze om en door het gebouw laten stromen van reizigers.
Om dit te bereiken moest het gebouw open en toegankelijk worden voor niet alleen de huurders, maar ook de reizigers. ‘‘Er is daarom voor gekozen om op de eerste verdiepingen een intern en extern restaurant te plaatsen en om deze verdiepingen van flexplekken te voorzien. Dit nodigt reizigers uit om ook gebruik te maken van de faciliteiten die het gebouw te bieden heeft.’’