USP - Flexibel X icon Submenu arrow Hamburger icon

CU2030: transformatie van Stationsgebied Utrecht

8 Nov 2017

Het Stationsgebied van Utrecht ondergaat een mooie transformatie. Het Masterplan CU2030 dat in samenwerking met ondernemers, bewoners en reizigers is opgesteld, tovert het gebied rondom Utrecht Centraal Station om tot een schone, veilige en bereikbare plek.

Het doel van al deze vernieuwingen? Een prettig en innovatief stadscentrum creëeren, dat van het Stationsgebied en de oude binnenstad één mooi geheel maakt. Daarin komen cultuur, wonen, werken en ontspannen samen op één plek. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol: er komt meer water en groen en voldoende ruimte voor openbaar vervoer, fietsers en voetgangers.

Lees hier de belangrijkste vernieuwingen in het Stationsgebied en krijg zo alvast een beeld van het Utrecht van de toekomst.

Jaarbeursplein en het Forum

Het Jaarbeursterrein ligt aan de westelijke kant van Utrecht Centraal en omvat een groot deel van het Stationsgebied. Het plein werd ook voor de CU2030-transformatie al bewoond door diverse bedrijven en kantoorgebouwen. Maar deze verouderde gebouwen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor kantoren met een modernere en dynamische uitstraling.

Het Jaarbeursplein wordt via het Forum verbonden aan het station. Dit langgerekte plein ligt op 7,5 meter boven de grond en dient als looproute van het Stadsplateau, bovenaan de roltrappen bij het Jaarbeursplein, naar Utrecht Centraal. Aan het verhoogde plein vind je de ingang van onder andere het Stadskantoor en het Beatrixplein. Het Forum biedt mooi uitzicht over het Jaarbeursplein en de omringende kantoorgebouwen en woningen.

Forum

Door een combinatie van woningen, kantoren, horeca, winkels en cultuur krijgt het Jaarbeursplein een meer levendige en toegankelijke sfeer. Het plein zal als ontmoetingsplek dienen voor werknemers, reizigers en stadsbewoners. Nieuwe bestrating, verlichting, groen en een terras toveren het van oorsprong karakterloze plein om tot een aantrekkelijke 24/7 openbare ruimte met voldoende ruimte om te ontmoeten, wandelen en zitten. Onder het plein biedt een grote parkeergarage ruimte aan circa 800 auto’s.

Gebouwen aan het Jaarbeursplein

WTC Utrecht

Temidden van het moderne Jaarbeursplein wordt hard gewerkt aan de bouw van de nieuwe kantoorgebouwen, waar WTC Utrecht er één van is. Dit dynamische en duurzame kantoorgebouw ligt aan het Jaarbeursplein en heeft directe toegang tot het stationsgebouw. Lees hier wat het innovatieve WTC Utrecht allemaal te bieden heeft.

Stadskantoor

Een ander in het oog springend gebouw aan het Jaarbeursplein is het Stadskantoor. Dit nieuwe gemeentelijke kantoor is al sinds 2014 in gebruik en brengt verschillende gemeentelijke organisatieonderdelen samen onder één dak. Net als WTC Utrecht is ook bij de bouw van het Stadskantoor rekening gehouden met duurzaamheid: er wordt gebruikgemaakt van warmte-koude opslag, goede isolatie en zonnepanelen.

Wonderwoods

Nog een stapje verder op de duurzaamheidsladder zijn de torens van het plan Wonderwoods. Deze twee groene woon- en kantoortorens halen de natuur naar het centrum van Utrecht, met als doel ‘een gelukkiger leven’: Happiness 2.0. De hoogste toren aan de Croeselaan oogt als een verticaal bos in de stad, terwijl de lagere toren juist veel groen aan de binnenkant heeft, die door de open atria voor iedereen van buitenaf zichtbaar is.

Wonderwoods

De torens bieden koop- en huurwoningen en ruimtes voor kantoren, horeca, sportfaciliteiten, winkels en educatie. Innovatief onderdeel van Wonderwoods is de interactieve tentoonstelling Playlab. Daarin worden bezoekers ondergedompeld in een indrukwekkende ontdekkingstocht voor alle zintuigen met de nieuwste technologie, waaronder virtual reality en 3D.

Amrâth

Op de kop van het Jaarbeursplein zal Amrâth Hotels in 2020 haar deuren openen voor zowel hotelgasten als bewoners. Het luxe 4-sterrenhotel zal bestaan uit 250 hotelkamers en circa 350 woningen, varierend in opzet: van studio tot penthouse. De appartementbewoners kunnen gebruik maken van de hoogwaardige hotelfaciliteiten, waaronder fitness en wellnessruimte.

Hoog Catharijne

Het winkelcentrum rondom Utrecht Centraal Station wordt al lange tijd gerenoveerd. Hoog Catharijne zal dankzij hoge plafonds, veel glas en transparante ontwerpen lichter en ruimer worden. Met een groot aantal winkels is dit de ideale plek om te ontspannen of een snelle boodschap te doen.

Het innovatieve karakter van de renovaties komt terug in het ontwerp van de belangrijkste openbare ruimte in Hoog Catharijne. Daarin lopen bezoekers door de aanleg van een gedeeltelijk glazen vloer van 250 m² als het ware over het water van de Catharijnesingel.

Hoog Catharijne zal losgemaakt worden van het stationsgebouw en krijgt een betere aansluiting op de binnenstad van Utrecht. Wel worden het winkelcentrum en het stationsgebouw verbonden door een groot verhoogd plein met diverse winkels, horeca en terrassen onder één transparant dak. Onder dit plein is een grote fietsenstalling die plek biedt aan 12.500 fietsen.

Hoog Catherijne

Utrecht Centraal Station

Het oorspronkelijke station van Utrecht, gebouwd voor ongeveer 35 miljoen reizigers per jaar, kan de reizigersstroom van zo’n 88 miljoen mensen inmiddels niet meer aan. Om comfortabel ruimte te bieden aan het verwachtte aantal van 100 miljoen reizigers in 2030, is de Stationshal grondig vernieuwd.

Met bredere perrons, duidelijke reisinformatie, vaste vertreksporen en een uitgebreid assortiment aan café’s, winkels en restaurants worden reizigers op hun wenken bediend. Het stationsgebouw staat in directe verbinding met zowel het Jaarbeursplein als de binnenstad, zonder dat reizigers eerst nog het hele winkelcentrum van Hoog Catharijne door moeten lopen.

Aan de buitenkant van de vernieuwde stationshal lopt een promenade met winkels van 300 meter over de treinsporen. Deze passage verbindt het Stationsplein aan de stadskant met het Stadsplateau aan de Jaarbeurskant.

Station Utrecht Centraal

Ontwikkelingen Stationsgebied

Wil je de vernieuwingen van het Stationsgebied blijven volgen? Houdt dan de website van het Masterplan CU2030 in de gaten. Daar kun je per project de laatste resultaten en ontwikkelingen in de gaten houden.

Het hoogste punt van WTC Utrecht, één van de nieuwe projecten aan het Jaarbeursplein, is inmiddels bereikt. Nu wordt er druk gewerkt aan de binnenkant van het kantoorgebouw. Als je meer wil weten over de bouw van WTC Utrecht of benieuwd bent naar de huurmogelijkheden, neem dan rustig een kijkje op onze website of neem direct contact op met de makelaars.

Deel dit bericht:
De meest recente nieuws en events