Welkom bij WTC Utrecht

Klaar om uw succesverhaal te beginnen?

Of kan ik u ergens anders bij helpen?

Stel uw vraag!
USP - Flexibel X icon Submenu arrow Hamburger icon

Verbindend World Trade Center in Utrechts stationsgebied

WTC-Utrecht-Architectenweb
12 Jul 2018

Benieuwd waar de inspiratie voor het WTC Utrecht vandaan komt? In het Architectenweb magazine van juli worden alle ins en outs van het gebouw besproken samen met architect Wouter Thijssen van MVSA. Hier alvast een preview van het artikel:

Architect Offices WTC Utrecht Kantoren Public Building MVSA 3Ossip compressorHet Utrechtse Beurskwartier krijgt vorm. De eerste projecten zijn inmiddels opgeleverd, waaronder het Stadskantoor, de Rabotoren en rijkskantoor de Knoop. Het gestroomlijnde World Trade Center (WTC) van MVSA Architects is de nieuwste aanwinst.

Dankzij de grote mate van transparantie, de afgeronde hoeken en het meestijgen van de interne wereld met de niveauverschillen in de omgeving, vormt het WTC de schakel tussen het Jaarbeursplein en het op hoogte gelegen Forum, waar station en stadskantoor hun entree hebben. De omgang met de stedenbouwkundige context was volgens architect Wouter Thijssen van MVSA de grootste uitdaging in het project. ''De vorm van het gebouw is afgeleid van de verkeersstromen die rondom lopen: bussen, trams, fietsers en voetgangers. Als een baken brengt het orde in de chaos. De hoogteverschillen zijn overbrugd door in het gebouw aan te sluiten op de trappen richting het Forum en zowel op de begane grond als de tweede verdieping een entree te maken.’’ De ruimte tussen beide entrees is door MVSA uitgewerkt als een ruimtelijk spel van balkons, vides en roltrappen.

Social Hub

Over vier verdiepingen vormt de transparante plint een publieke lobby die de verschillende voorzieningen in het gebouw verbindt en steeds een ander zicht biedt op de omgeving. Thijssen: ''De functies in de plint maken het gebouw tot een ‘social hub’, waar de professional van nu van alle gemakken is voorzien.’’ In de plint bevinden zich een conferentiecentrum, een restaurant en een grand café met terras. De uitbater van het grand café ontwikkelde speciaal voor deze plek een concept met ‘uptown dining’ op de eerste verdieping en een ‘downtown deli’ op de begane grond. In het meer gesloten deel van de onderbouw, aan de Forum-zijde, biedt het WTC kleedruimten met douches, een fietsenstalling voor duizend fietsen (die intern is verbonden met de stationsfietsenstalling) en een kleine supermarkt.

De casco voorzieningen op de vierde tot en met achttiende verdieping van het WTC zijn zodanig ontworpen dat alle mogelijke werkverbanden gehuisvest kunnen worden, van zzp’ers met een enkele werkplek tot gevestigde bedrijven die duizenden vierkante meter willen huren. De zeer ruim bemeten liftkernen bieden steeds zes toegangen tot de verdiepingen, voor een maximale indelingsflexibiliteit. ''Een typsiche WTC-plattegrond'', licht Thijssen toe. ''Voor grotere huurders is het mogelijk in de diepe kantoorvloeren vides te maken en zo verdiepingen met elkaar te verbinden. Aannemer BAM heeft de vloeren hiervoor in de bouw nog extra verstevigd.’’

Zuidas-kwaliteitArchitect Offices WTC Utrecht Kantoren Public Building MVSA 6Ossip compressor

Kenmerkend voor het WTC is een zeer hoogwaardige afwerking. Thijssen: ‘’Onze opdrachtgevers CBRE en AM wilden een gebouw van Zuidas-kwaliteit. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de overmaat in de centrale voorzieningen en in de lifthallen, maar ook in de detaillering van de gevel. We wilden een gebouw maken dat zijn schoonheid over de jaren behoudt. Referentie daarvoor was de Porsche 911, zwart met chroom accenten, een echte designklassieker. Glanzende rvs-strips accentueren de vloeiende vormentaal van de zwarte gevel, waardoor het gebouw een tijdloze en elegante uitstraling krijgt.’’

De onderste verdiepingen hebben een vliesgevel, die in het werk is samengesteld, daarboven bestaat de gevel uit prefab elementen. Vooral de afgeronde, glazen hoeken leverden de gevelbouwer de nodige hoofdbrekers op. Borstweringen zijn hier door MVSA verlaagd om het uitzicht te benadrukken en het gebouw nog meer transparantie te geven. Uiteindelijk is in overleg tussen architect en gevelbouwer voor de glazen hoeken een special ontworpen, waarbij boven- en onderkozijn middels verticale spankabels bij elkaar worden gehouden.

Bij de Zuidas-kwaliteit hoort ook het feit dat iedere verdieping een eigen buitenruimte heeft. Boven elkaar gelegen loggia’s vormen samen de voor het gebouw kenmerkende verticale sleuven in de gevel. Samen met de uitkragende balkons, die als luifels de beide entrees benadrukken, geven ze de gevel extra plasticiteit.

Ondanks de gerealiseerde Zuidas-kwaliteit is het WTC geen ivoren toren geworden, zoals dat op de Zuidas zelf wel vaak het geval is. De openbaar toegankelijke plint, mix aan functies, gestroomlijnde vormgeving en transparantie maken het gebouw tot een verbindende factor tussen de benedenwereld van het Jaarbeursplein en de bovenwereld van het Forum. Het WTC past in de ambitie om van het Beurskwartier een gemengde, hoogstedelijke omgeving te maken, zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen.

Lees het volledige artikel op Architectenweb!

Deel dit bericht:
Het laatste nieuws
Uw succesverhaal begint hier
WTC Utrecht is de ultieme thuisbasis voor gedreven ondernemers zoals u. Wij creëren de randvoorwaarden voor een bloeiend bedrijf, zodat u elke dag opnieuw aan een mooie toekomst kunt bouwen. En dat in het centrum van Nederland.

Wij zijn benieuwd naar uw succesverhaal.
Bekijk de brochure
Bekijk live beelden
Bekijk de kantoren