USP - Flexibel X icon Submenu arrow Hamburger icon

Valentijn Kaal
Het verhaal van

Valentijn Kaal

Ontwikkelingsmanager AM RED

Valentijn Kaal is werkzaam als ontwikkelingsmanager bij AM RED (Koninklijke BAM Groep NV). In samenwerking met CBRE Global Investors is AM vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het WTC Utrecht. Vanuit zijn functie heeft Valentijn mogen bijdragen aan het behalen van het WELL-certificaat voor het WTC Utrecht.

‘‘Vanuit AM RED houden wij ons bezig met het bedenken en ontwikkelen van inspirerende en duurzame leef- en werkomgevingen. Binnen onze projecten staat onder andere het thema Healthy Urban Living & working centraal. Oftewel: het creëren van gezonde gebouwen.’’

Bekijk hier het succesverhaal van Valentijn Kaal:

 

WELL-certificaat

‘‘Een WELL-certificaat staat voor Well Building Standard, een prestatiegerichte certificering voor gebouwen en gebieden waar aandacht is voor Lucht, Water, Voeding, Licht, Bewegen, Comfort en Mindfullness.’’ Dit relatief nieuwe certificaat past goed in de bredere maatschappelijke trend gericht op gezondheid. De lat voor het WTC Utrecht was al hoog gelegd, door het behalen van het BREEAM Excellent certificaat. Met het behalen van de WELL-certificering is deze lat echter naar nieuwe hoogtes getild.

Uitdaging

Het behalen van het WELL-certificaat bracht de nodige uitdaging met zich mee. ‘‘Vanuit de activiteiten die wij verrichten rondom het thema Healthy Urban Living & working, kwamen we in aanraking met dit voor Nederland nog nieuwe certificaat.’’ De uitdaging zat daardoor vooral in het feit dat er gepionierd moest worden.

AM RED is samen met het WTC Utrecht de eerste die dit certificaat naar Nederland hebben gehaald. Hiervoor moest eerst een vertalingsslag gemaakt worden om tot een werkbare Nederlandse versie van dit certificaat te komen. ‘‘Gelukkig hebben we daarvoor diverse experts in huis en is dit erg goed gelukt!  We zijn heel trots op het feit dat het WTC daardoor het eerste gebouw is in Nederland dat met recht een gezond gebouw genoemd mag worden.’’